Na een aantal weken waarin er veel is veranderd op en om de manege en waarbij veel kinderen het ponyrijden even hebben moeten missen, mogen er onder strikte voorwaarden weer ponylessen worden gegeven. Lees de informatie hieronder goed door om verrassingen en teleurstellingen te voorkomen.

De lessen mogen alleen in de buitenbak gegeven worden. Hierdoor zijn we wat afhankelijker van de weersomstandigheden, maar is er dus ook minder capaciteit dan normaal. Dit betekent dat niet iedereen direct weer op les zal kunnen komen. De lessen zullen vanaf maandag 4 mei weer opgestart worden (5 mei zullen er geen lessen zijn in verband met bevrijdingsdag).

 • De kinderen die mogen rijden, krijgen vooraf via WhatsApp bericht wanneer en op welke pony de les zal plaatsvinden. Omdat dit een lastige planning vereist, wordt er niet geruild van pony.
 • Kinderen moeten 10 minuten voor aanvang van de les aanwezig zijn en uiterlijk 10 minuten na de les weer naar huis.
 • Kinderen worden verzocht met handschoenen te komen en te rijden (paardrijhandschoenen uiteraard, geen latex handschoenen tongue-out). De instructie zal ook handschoenen dragen.
 • Kinderen worden ingedeeld op basis van leeftijd (7 t/m 12 jaar en 13 t/m 18 jaar).
 • Bij de ingang is desinfectiemateriaal aanwezig en bij de buitenkraan zijn zeep en papieren handdoekjes beschikbaar.
 • Het toilet mag enkel in noodgevallen gebruikt worden. Tip: ga thuis vooraf nog even naar het toilet.
 • De kantine zal voorlopig gesloten blijven.
 • Ouders mogen enkel hun kinderen afzetten en ophalen. Het is voor ouders niet toegestaan om tijdens de les op de manege te blijven.

Hoe zullen de lessen er ongeveer uitzien:

 • De pony's zullen klaar staan met het zadel op. De kinderen kunnen zelf het hoofdstel voorafgaand aan de les indoen.
 • Vanuit de stal loopt iedereen met de pony naar de buitenbak via de gebruikelijke ingang (bij de afgezaagde boom).
 • Iedereen verzameld op de A-C-lijn waar de instructie het harnachement (zadel en hoofdstel) controleert en eventueel helpt met het opstijgen. Hierbij moet wel steeds 1,5 meter afstand gehouden worden.
 • Aan het einde van de les moet iedereen de buitenbak via de andere uitgang (aan de kant van het parkeergedeelte) verlaten.
 • De kinderen kunnen de pony zelf weer op stal zetten en het materiaal bij de stal neerleggen. De instructie zal dit verder opruimen wanneer alle kinderen vertrokken zijn.
 • Omdat de pony's dus via het parkeergedeelte naar de stal lopen, een extra oproep aan een ieder om extra rustig met de auto het terrein op te rijden (dat geldt natuurlijk altijd, maar nu vooral)

Deze regels zullen ook via WhatsApp aan de ouders verzonden worden en zullen tevens in de stallen worden opgehangen. Het verzoek aan alle ouders om dit vooraf al met de kinderen door te nemen, zodat iedereen goed voorbereid naar de manege kan komen.

Voor de pensionklanten geldt dat er een schema zal worden opgesteld om te voorkomen dat er alsnog teveel mensen op het manegeterrein rondlopen.

De hierboven beschreven maatregelen zijn afgestemd met en goedgekeurd door de gemeente.

Dit alles klinkt wel een beetje streng en past ook niet helemaal in de manier waarop we tot op heden gewend waren om met de lessen om te gaan, maar toch is het belangrijk voor iedereen om zich goed aan deze regels te houden. Alleen op deze manier kunnen we de lessen weer voorzichtig opstarten en we hopen dat dit voldoende zal blijken om op een zeker moment de lessen verder uit te kunnen bouwen.

We rekenen op ieders medewerking en begrip.

Voor de volledigheid zijn hieronder de originele brief aan de gemeente en aanvullende tips vanuit NOC*NSF te downloaden:
Brief aan de gemeente met het Corona-protocol
Tips en aanwijzingen vanuit NOC*NSF