Vanaf dinsdag 1 december geldt in Nederland een mondkapjesplicht voor openbare binnenruimtes. Dit heeft dus ook gevolgen voor bezoekers van de manege. In dit artikel proberen we uit te leggen hoe de mondkapjesplicht eruit ziet op de manege.

De onderstaande informatie is gebaseerd op de informatie die de KNHS hierover heeft gepubliceerd op hun website. Het artikel op hun website is hier te vinden: Mondkapjesplicht in de paardensport vanaf 1 december - KNHS

Wanneer moet ik wel een mondkapje dragen?

  • De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.
  • Wanneer je je begeeft in de rijhallen.

Wanneer hoef ik niet een mondkapje te dragen?

  • Tijdens de lessen. Dit geldt zowel voor de lessers als voor de instructie.
  • Buiten. Uiteraard moet iedereen nog wel gewoon 1,5 meter uit elkaar blijven en de maximale groepsgrootte van 4 personen in acht houden
  • Tijdens het poetsen en op- en afzadelen van het paard hoeft er in principe geen mondkapje gedragen te worden als dit op een vaste plek en op ten minste 1,5 meter van anderen gebeurt. Voor deze situatie geldt, "bij twijfel draag een mondkapje"

Ten slotte

De richtlijnen die op dit moment vanuit de overheid en vanuit de KNHS zijn uitgeschreven zullen niet volledig waterdicht zijn. Zo is het bijvoorbeeld nog niet volledig duidelijk of de mondkapjesplicht ook geldt voor personeel dat aan het werk is in de stallen. In het algemeen geldt "buiten hoef je geen mondkapje te dragen, binnen moet iedereen van 13 jaar en ouder een mondkapje dragen" tenzij er expliciete uitzonderingen van toepassing zijn.

Daarom aan iedereen de oproep om zo goed mogelijk deze plicht na te leven.